سازههای فلزی در اهواز لزوم استفاده از سازه های فولادی به دلیل استحکام و دوام بسیار زیاد آنها است. در دنیای امروز، سازههای فولادی را همه جا میبینیم؛ از ساخت انواع پل گرفته تا ساختمان، سیلو، صنایع پتروشیمی و …

اما آیا می دانید سازه های فلزی چه نوع سازه هایی هستند؟ هر کدام چه ویژگیهایی دارند و در کدام قسمتهای ساختمان استفاده میشوند؟ برای آشنایی با انواع سازههای فولادی و ویژگیهای آنها، با ما همراه باشید.
نکته مهم این است که میلگرد یک عنصر مهم و رایج در بین همه سازهها است؛ به همین دلیل، قیمت هر شاخه میلگرد میتواند یکی از عواملی باشد که بر هزینههای کلی پروژه شما تأثیر میگذارد.
مصالح مورد استفاده در سازههای فولادی
یک سازه فولادی، ذاتاً سازهای است که با اتصال چندین جزء به یکدیگر ساخته میشود.
فولادها با اصلاح ریزساختار از طریق عملیات حرارتی لازم تولید و مورد استفاده قرار میگیرند. فولاد آلیاژی است که از دو نوع ماده تشکیل شده است: کربن و آهن. این ماده با افزودن افزودنیهایی از جمله گوگرد، کروم، نیکل، فسفر و منگنز، خواص خاصی به دست میآورد. برای مثال، افزودن مس، خواص مقاومت در برابر خوردگی فولاد را بهبود میبخشد.
استحکام
با افزودن منگنز و کربن میتوان به استحکام تسلیم و کششی بیشتری دست یافت، اگرچه دو عیب وجود دارد: آنها نتیجه نهایی را سختتر و فولاد را کمتر انعطافپذیر میکنند.
خستگی و جوش پذیری
مقاومت در برابر خوردگی و دمای بالا از دیگر ویژگیهای سازههای فولادی است که میتوان با افزودن نیکل و کروم، آنها را تقویت کرد. مقاومت در برابر خستگی و جوش پذیری این محصول را می توان با افزودن گوگرد و فسفر بهبود بخشید. امروزه سازههای فلزی در زمینههای مختلفی مانند اسکلت ساختمانها به ویژه ساختمانهای بلندمرتبه، ساخت انواع پلها، مخازن ذخیره سیالات و … مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع و کیفیتهای مختلف فولاد
مقاطع فولادی مختلفی که برای سازههای فولادی در نظر گرفته میشوند شامل میلگرد، تیرآهن، مقاطع قوطی، لولههای فولادی و غیره هستند.
فولادهای کربنی
فولاد کربنی یک فولاد کالایی رایج در بسیاری از صنایع است که علاوه بر مقرون به صرفه بودن، خواص مکانیکی بسیار خوبی نیز دارد. فولاد کربنی عموماً از ۰.۰۵ تا ۲.۰ درصد وزنی کربن، به علاوه آهن و مقادیر کمی از عناصر دیگر تشکیل شده است.
این فولاد عمدتاً برای ساخت لولههای مورد استفاده در سازههای فولادی استفاده میشود.
فولادهای کم آلیاژ و پراستحکام
فولاد HSLA مخفف عبارت «استحکام بالا، آلیاژ کم» است. این نوع فولاد همچنین به عنوان “فولاد میکروآلیاژی” شناخته میشود که خواص مکانیکی بهتر و مقاومت در برابر خوردگی بالایی دارد.
فولاد میکروآلیاژی
افزودن عناصر آلیاژی به این فولاد، استحکام و سختی آن را افزایش میدهد. عناصر آلیاژی مانند تنگستن، وانادیوم، سیلیکون، نیکل، مولیبدن و منگنز از جمله این آلیاژها هستند که برای افزایش استحکام و همچنین افزایش سختی به فولاد میکروآلیاژی اضافه میشوند.
اجزای سازه فولادی
یک سازه فولادی معمولاً از چهار جزء تشکیل شده است:
تیرها
ستون
اجزای کششی
اجزای خمشی و فشاری
تیرها
تیرها عضو مهم و جداییناپذیر یک سازه فلزی هستند؛ این بدان معناست که بدون آنها نمیتوان یک سازه را تکمیل کرد. بالهای ستون، کف پلهها و صفحات باربر نیز از جمله المانهای تیر کوچک محسوب میشوند.
ستون
وجود ستون برای یک اسکلت فلزی ضروری است و برای ساخت ستون ها از تیرآهن یا قوطی و پروفیل آهن استفاده می شود. اگر از قوطیهای پروفیل استفاده میکنید؛ آنها باید داخل ستونها بتن بریزند تا سازه استحکام بیشتری پیدا کند.
اجزای کششی
المانهای کششی یک سازه برای تحمل و انتقال بارهای کششی محوری طراحی شدهاند.
المانهای خمشی و فشاری
المان های خمشی، اتصالات صلب در سازه هستند که به شکل ضربدری اجرا می شوند و باید سیستم قاب خمشی را به هم متصل کنند. تیرها مهمترین بخش یک سیستم قاب خمشی هستند. این عناصر خمشی باید به اندازه کافی قوی و بادوام باشند تا سازه بتواند در برابر فشارهای بالا مقاومت کند.